Seguint els passos de Sant Bernat per la Ruta Bernardina

Un dels molts pals que assenyalen la ruta

Un dels molts pals que assenyalen la ruta

La Ruta Bernardina és un nou traçat per a pelegrins i senderistes que permet recórrer paratges pels quals, segons la tradició, l’any 1180 van fugir de l’antic poblat de Pintarrajes a Carlet, tres germans, Bernat, Maria i Gràcia, per convertir-se al cristianisme, però van ser capturats en els voltants d’Alzira, on van ser martiritzats i enterrats. Les seues restes van ser trobades per Jaume I i a partir d’aquest moment naix la seua història. Una història que des del segle XII ha perdurat en el temps i que sens dubte, gràcies a ser reconeguda ara com a sendera de curt recorregut, PR-CV 241, ajudarà a molts a seguir els passos d’aquests fugitius reconeguts com els Sants Màrtirs d’Alzira, patrons de Carlet i d’Alzira. Sant Bernat, monjo de Poblet, és l’únic sant propi del monestir cistercenc que al costat de les seues germanes estan inscrits en el Martirologi cristià, i per a satisfacció nostra eren oriünds d’aquestes terres.

La Ruta, va ser proposada per les dues confraries bernardines de Carlet i Alzira, impulsades respectivament pels seus presidents, Maribel Vanaclocha i José Palacios, i immediatament va tindre un acolliment municipal. El compromís va derivar en la signatura el 30 de juliol de 2008 d’un Conveni de col·laboració entre tots dos ajuntaments. El suport de les alcaldesses d’Alzira i de Carlet, Elena Bastidas i María Ángeles Crespo, va ser tal que van constituir la Comissió Bernardina com a òrgan assessor, en la qual s’incloïen representants d’aquests estaments a més de persones de reconeguda labor pro Bernardina. La Comissió després de diverses sessions va acordar delegar en els serveis tècnics de turisme de l’Ajuntament d’Alzira per a dur a terme els tràmits d’habilitació i senyalització de la «Ruta Bernardina». La relació entre els dos municipis es va estrényer encara més el dia el 8 d’abril de 2011 en formalitzar en Sessió Plenària el seu agermanament com a pobles veïns, units per raons històriques. Posteriorment, l’Ajuntament d’Alzira va subscriure un Conveni amb el Patronat de Turisme «València, Terra i Mar» de la Diputació de València per a la senyalització de la Ruta.

L’esperit inicial i impulsor de la Ruta era traçar un camí per a unir l’Ermita de Sant Bernat de Carlet, lloc d’origen de la família de Ahmet, amb Alzira, on va tindre fi la seua vida i la de les seues germanes. No obstant això, bé prompte es va posar de manifest que la història traslladada a l’actualitat, havia d’oferir noves variants que permeteren fer-la més oberta i atractiva a tots els públics sense perdre l’essència que la feia diferent a les altres. Així sobre la base fonamental dels fets, esdevinguts fa més de huit-cents anys, en els quals tres germans van ser executats pels seus propis germans de sang i de fe, calia donar un enfocament no solament espiritual, sinó també cultural, enriquit pels atractius monumentals i naturals del recorregut. Una cadena de pobles de la Ribera Alta, des de Carlet, Benimodo, l’Alcúdia, Guadassuar fins a Alzira, tots amb un potencial turístic a promoure a través dels seus recursos culturals, naturals, gastronòmics i festius, … situats entre el riu Magre a l’inici i el riu Xúquer al final, inserits en un paisatge de ribera, sempre presidit pel cultiu del taronger. L’enfocament a potenciar havia d’incloure necessàriament l’aspecte turístic i esportiu per a actualitzar i ampliar les raons que motivaren a uns i animaren a uns altres a llançar-se a aquesta aventura, com un nexe més entre el passat i el futur Bernardino.

El recuperar la Ruta fomentaria en definitiva el culte i la devoció als Màrtirs Bernat, Maria i Gràcia, en donar a conéixer els llocs emblemàtics on els Sants Patrons van nàixer, van viure o van forjar el seu esperit amb la seua conversió, baptisme i martiri.

Moment dels discursos previ a l'inici

Moment dels discursos previ a l’inici

Els ajuntaments d’Alzira i de Carlet, amb la col·laboració del Patronat de Turisme «València, Terra i Mar» de la Diputació de València, van organitzar el passat 11 de març de 2012, la primera marxa a peu per la «Ruta Bernardina, de Carlet a Alzira», amb l’objectiu de donar a conéixer el traçat de la nova Ruta de la Ribera, i gaudir d’una jornada de senderisme pels pobles i paratges de la comarca per on circula aquest camí identificat i homologat com a sendera de Curt Recorregut, identificat per la Federació d’Esports de Muntanya i Escalada com el PRCV 421. D’Alzira van partir tres autobusos amb 162 participants que a l’Ermita de Sant Bernat de Carlet es van unir als que van acudir d’altres poblacions, i fins i tot d’Alzira que van anar amb vehicles propis. D’aquesta manera, centenars d’excursionistes de la Ribera, vinguts en la seua major part d’Alzira i de Carlet es van congregar per a celebrar la inauguració de la Ruta Bernardina.

La benvinguda va ser a càrrec de l’alcaldessa de Carlet, Mª Ángeles Crespo, qui va agrair el magnífic acolliment que havia tingut aquest acte, i va felicitar els dues Confraries Bernardines de Carlet i d’Alzira per la seua iniciativa, i va felicitar així mateix la Comissió Bernardina i als dos ajuntaments d’Alzira i de Carlet per dur a terme aquest projecte i organitzar l’esdeveniment. Finalment, la presidenta de la Confraria de Sant Bernat de Carlet, Isabel Vanaclocha, va agrair a tots la seua presència i va animar a visitar l’Ermita de Sant Bernat com a punt de partida i a seguir els passos de Sant Bernat i les seues germanes en aquesta jornada tan emotiva. Seguidament, es va tallar la cinta inaugural i es va iniciar la marxa, precedida per un grup de dolçainers. La primera escala va ser la visita al temple de La Nostra Senyora de l’Asunción on es conserven les relíquies dels sants. Al migdia es va arribar a la població de Benimodo, on l’alcalde, Francisco Teruel, es va dirigir al públic i va agrair que la Ruta passara per aquesta localitat tan vinculada a la història de Sant Bernat. Va oferir un refrigeri als excursionistes per a alleujar la calor. La historiadora local Pau Armengol, va explicar els monuments d’aquest municipi, visitant a continuació el temple la Immaculada. La comitiva va partir en direcció a l’Alcúdia, on l’alcalde Robert Martínez i altres autoritats van rebre als participants, que van oferir un aperitiu per a alleujament dels senderistes. L’alcalde va animar a continuar avant amb aquesta magnífica aposta per recórrer la comarca de la Ribera.

Columna de pelegrins i senderistes

La llarga columna de pelegrins i senderistes

Represa la marxa, ja en les hores centrals del dia, la nombrosa comitiva es va dirigir a la localitat de Guadassuar, on la regidora de Cultura, Laura Osca, en representació de l’alcalde, José Ribera, al costat d’altres autoritats locals i un bon grup de veïns van aplaudir als pelegrins quan van arribar a la Plaça del Ravalet, on segons la tradició Sant Bernat va batejar a les seues germanes Zaida i Zoraida com Maria i Gràcia. Després de les paraules de benvinguda es van dirigir al Poliesportiu, on l’ajuntament va habilitar unes taules i va complimentar als senderistes.

A la vesprada, es va reiniciar la marxa entre els camps de tarongers danyats per la gelada del mes de febrer, fins a arribar a la Ermita de Sant Bernat, al costat de la Pileta del Martiri, el president de la Pontifícia Arxiconfraria de Sant Bernat d’Alzira, un dels impulsors d’aquesta Ruta, va recordar als assistents els moments històrics de la biografia Bernardina viscuts en aquest mateix lloc. Va agrair encaridament a tots pel seu esforç i va felicitar els dos Ajuntaments d’Alzira i de Carlet per fer possible aquest somni de les dues confraries bernardinas. Va dedicar un emotiu record a les víctimes del 11-M. El regidor de Turisme de l’Ajuntament d’Alzira, Rafael Fita, va dedicar unes paraules d’agraïment a tots els participants per la seua exemplar conducta de companyonia al llarg de la intensa jornada i va explicar que en finalitzar la marxa a l’Església de Santa Caterina es recollirien els credencials segellats al llarg de la Ruta amb les dades personals per a realitzar el certificat que acredita la seua participació.

La multitudinària comitiva va entrar a Alzira pel Pont de Ferro, recorrent davant la sorpresa dels vianants, les avingudes Luis Suñer i Sants Patrons fins als Casalicis amb les estàtues de Sant Bernat i les seues germanes, i on les autoritats locals esperaven la comitiva. Des d’allí en un torrent humà, més de tres-centes cinquanta persones van arribar al punt final de l’etapa de vint-i-cinc quilòmetres i que passa per cinc municipis. El volteig de les campanes de l’Església de Santa Caterina van rebre als pelegrins, i a les portes del temple el capellà rector, Enrique Masiá els va acollir per a acompanyar-los al seu interior. Una vegada dins, en l’altar de Sant Bernat, sota les imatges que guarden les relíquies dels sants, els va dedicar unes paraules d’ànim i d’admiració pel fet que acabaven de culminar.

Finalment, el Tinent d’Alcalde, José Luís Palacios, en representació de l’alcaldessa d’Alzira, Elena Bastidas, que per motius personals no va poder acudir a l’acte, es va dirigir als alcaldes i regidors dels municipis allí presents, a les confraries de Sant Bernat, i a tots els que amb el seu esforç havien fet realitat aquesta memorable jornada Bernardina, donant per clausurada l’etapa.

Els que van participar d’una forma o una altra en aquest esdeveniment Bernardi, han recuperat una mica més que un camí. Però el difícil ja estava fet. El que si va ser un camí dur i tempestuós, va ser el de la fugida de la casa natal, i amb el trista final del fratricidi. Una tràgica història, que ja va motivar a Jaume I a rescatar-la del silenci i de l’oblit per a demostrar el valor de l’abnegació, del respecte a les creences, a les ideologies i a les cultures. El que van fer milers de riberencs per mantindre el culte als seus sants patrons a través de huit segles, fins a arribar als nostres dies, ha sigut sens dubte molt difícil. El d’ara és un camí d’amistat i agermanament entre pobles, que hem de sentir-nos orgullosos de poder hui realitzar en bona harmonia, amb riures i volteig de campanes, com una festa entre municipis. Un camí sense amagar-nos, sinó més aviat, convocant a la gent perquè acudisca a acompanyar-nos o rebre’ns al pas.

El repte que va iniciar Jaume I, seguit per milers de bernardins al llarg de centúries no ha de finalitzar ací, aquesta no és la meta. Hem de posar tots els mitjans al nostre abast perquè d’una manera o una altra, el camí iniciat seguisca obert a tots els que vinguen darrere seguint els nostres passos, uns més entre milers.

Anime des d’estàs línies que m’ofereix el President de la Pontifícia Arxiconfraria dels Sants Patrons d’Alzira al fet que seguim les petjades dels vertaders protagonistes d’aquesta història, Bernat, Maria i Gràcia.

Agustí Ferrer Clari – Membre de la Comissió Bernardina

2012

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Deixar un Comentari

La teua adreça de correu electrònic no serà publicada. Els camps obligatoris estan marcats amb *

cinc × 1 =

Si contínues utilitzant aquest lloc acceptes l'ús de cookies. més informació

Els ajustos de cookies d'aquesta web estan configurats per a "permetre cookies" i així oferir-te la millor experiència de navegació possible. Si continues utilitzant aquesta web sense canviar els teus ajustos de cookies o fas clic en "Acceptar" estaràs donant el teu consentiment a això.

Tancar