La ruta de Sant Bernat per la comarca de la Ribera Alta
Pròxima edició de la ruta: 9 de febrer de 2020
Es tracta d’un recorregut pla, d’uns 15 km, per diverses localitats de la Ribera Alta que s’inicia en l’Ermita de Sant Bernat a Carlet i finalitza en l’església de Santa Caterina a Alzira.
La Ruta Bernardina es va iniciar en el 2012 gràcies a una iniciativa dels ajuntaments d’Alzira i Carlet i les confraries dels Sants Patrons de totes dues ciutats. La comissió bernardina la formen representants d’aquestes entitats al costat d’altres com els ajuntaments de Benimodo, Guadassuar i l’Alcudia, la Mancomunitat de la Ribera Alta i la Fundació Caixa Carlet.
Tots els anys, a la primavera, la comissió bernardina organitza una nova edició d’aquesta ruta que recorre els principals llocs per on van viure, van morir i se’ls rendeix culte als sants Bernat, Maria i Gràcia, fills de Carlet i màrtirs d’Alzira.
Té, per tant, un important component cultural i religiós. Normalment s’inicia a primera hora del matí en l’Ermita de Sant Bernat a Carlet on, segons la tradició, estava el palau on van nàixer els sants germans. La primera part del recorregut ens porta fins a l’església de l’Assumpció a Carlet. La ruta segueix per Benimodo, l’Alcudia i Guadassuar on en la plaça del Ravalet trobem una lapida que ens recorda que en aqueix lloc Sant Bernat va batejar a les seues germanes Zaida i Zoraida adoptant els nous noms de María i Gracia.
El descans per a menjar es realitza ja en el terme d’Alzira, a vegades en la pròpia Pileta del Martiri. Allí és on l’any 1180 van ser martiritzats els nostres Sants Patrons.
A continuació s’emprén la marxa cap a la ciutat d’Alzira fins als Casalicis dels Sants Patrons sobre el desaparegut pont que creuava el, també desaparegut, braç del riu Xúquer. La ruta finalitza, a meitat de vesprada, a l’església de Santa Catalina on es troben les imatges-reliquiari dels Sants Patrons.
El suport institucional a la ruta bernardina es reflecteix clarament quan els pelegrins i senderistes són rebuts en arribar als diferents municipis per alguna autoritat, normalment l’alcalde. També és habitual que algun alcalde o regidor recórreguen, almenys, part de la ruta.
Per a aquells interessats a realitzar la ruta és important contactar amb els organitzadors perquè la ruta no finalitza on s’inicia. Així, per un mòdic preu (en 2019 va ser de tan sols 3 €) es disposa d’un autobús per al trasllat a primera hora des d’Alzira a l’Ermita de Sant Bernat a Carlet o, segons siga l’opció triada, al final del dia per al trasllat des d’Alzira a Carlet. A més el preu inclou un segur, i per si no fos prou, l’organització posa un cotxe-granera.
Encara que sempre es passa pels llocs de significat bernardí, no totes les edicions segueixen la mateixa ruta. Fins i tot alguna vegada s’ha realitzat a l’inrevés. És a dir, amb inici a Alzira i final en l’Ermita de Carlet.
Aquesta ruta que recorre diferents pobles de la comarca i bona part del seu recorregut ho fa entre camps de tarongers. Està homologada com a sendera de curt i fàcil recorregut per la Federació d’Esports de Muntanya com a PR-CV 421.
La ruta bernardina és una oportunitat per a conéixer una mica més alguns pobles de la comarca i la seua història.
Enllaç a wikiloc Ruta Bernardina.
- Veure article «I Edició de la Ruta Bernardina – 2012».
- Veure article «IV Edició de la Ruta Bernardina – 2016».
- Veure article «VI Edició de la Ruta Bernardina – 2018».
- Veure article «VII Edició de la Ruta Bernardina – 2019».
Vídeo de Canal 9 del 11/03/2012 sobre l’inici de la Ruta Bernardina